dilluns, 21 de setembre de 2009

L'Heraldo ja és en línia

Doncs sí, des del 4 de setembre, la col.lecció de l'Heraldo de Madrid es pot consultar a la plana web de la Biblioteca Nacional de España, clickant a http://hemerotecadigital.bne.es
Els exemplars escanejats inclouen des del 29 d'octubre de 1890 fins l'11 de març de 1939. Aquest últim és un exemplar trist, de només dues pàgines a les que els manca un troç esquinçat en algun moviment maldestre com esquinçada estava la moral del poble de Madrid a pocs dies de l'entrada definitiva dels nacionals.
Prefereixo quedar-me amb la portada de l'endemà de la proclamació de la República, un dia per l'esperança, per somiar en un país possible, modern i europeu. Un somni que amenaçava l'antic repartiment de privilegis entre els nobles amics del rei, el control ideològic que exercia l'església catòlica i la repressió d'uns militars afeccionats a entrar en política a cops de sabre.
La fotografia de portada reflecteix la participació popular dels fets, a la Puerta del Sol. A la pàgina 2 hi ha una altra fotografia de la proclamació de la República catalana a la plaça de Sant Jaume de Barcelona que va fer Francesc Macià unes hores abans.

dijous, 17 de setembre de 2009

Els germans Busquets d'avui

Guillermo i Josep Lluís Busquets Giralt són els germans Busquets d'avui, fills de Guillermo Busquets Lemmonier, l'advocat que va mantenir una aferrissada lluita legal amb el règim franquista per la recuperació del patrimoni incautat a la fi de la guerra civil pel bàndol vencedor.
En una posguerra d'un ambient polític irrespirable, d'empresonaments i afusellaments, Guillermo Busquets pare va tenir l'enteresa de reclamar el retorn de l'immoble del carrer Marqués de Cubas 7 de Madrid, de la rotativa recent comprada a Suïssa amb que s'havien imprès Heraldo de Madrid i El Liberal de Madrid i altres béns de la Sociedad Editora Universal a Sevilla i Granada, on s'editaven altres diaris del grup.
La reclamació es va fer per via administrativa, judicial i política durant la dictadura i en els primers anys de la democràcia. El resultat va ser el silenci, la inhibició administrativa, la inhibició de la justicia, les promeses incomplertes dels governs socialistes els primers anys de la seva arribada al poder.
Els governs de Rodríguez Zapatero han fet de la memòria històrica una de les seves línies d'actuació, sense obrir mai la porta a la reclamació d'indemnitacions fruit de les accions de la guerra civil. Però els germans Busquets d'avui tampoc es resignen i tornen a estar en contacte amb els grups del Congrés per renovar una reclamació que clama al cel per la seva evident justícia.